Sosyal Medya

Güncel

AB’nin Rus bağımlılığına karşı kozu Leviathan gazı



Kırım iÅŸgalinden bu yana Rusya’ya ekonomik ambargo uygulan Avrupa BirliÄŸi, Rus gazına olan bağımlılığını azaltmak için kaynağı DoÄŸu Akdeniz’de buldu. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Ä°cra Kurulu Direktörü Fatih Birol, AB’nin Rus gazına olan bağımlılığına karşı Kıbrıs’ta barışı desteklemesi gerektiÄŸini söyledi. 

Petrol fiyatlarının düşüşü, Ruble’nin dolar karşısında son 18 yılın en kötü performansını sergilemesi ve savunma harcamaları nedeniyle ekonomik krize sürüklenen Rusya’ya Avrupa BirliÄŸi’nden 2. tokat geliyor. Rusya’nın 2014’te Kırım’ı iÅŸgal etmesinin ardından yaptırım olarak ambargo kararı alan Avrupa BirliÄŸi, bu kararı uzatmış ancak Rus gazına olan bağımlılığını azaltamamıştı. AB, doÄŸalgaz konusunda sonuçsuz kalan tüm çabalarının aksine bu sefer çözüm yolunu buldu. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Ä°cra Kurulu Direktörü Fatih Birol, Kıbrıs sorunun çözümlenmesiyle DoÄŸu Akdeniz doÄŸalgazının hem Türkiye’nin hem de AB’nin Rusya’ya olan enerji bağımlılığını azaltabileceÄŸini söyledi.

Türkiye en ucuz güzergah

Bölgedeki doÄŸalgaz yataklarının Avrupa’ya taşınması için en ekonomik güzergahın Türkiye olduÄŸunu söyleyen Birol, “DoÄŸu Akdeniz’de çok ciddi doÄŸalgaz kaynakları var. Bizim düşüncemiz daha keÅŸfedilmemiÅŸ doÄŸalgaz yataklarının olduÄŸu yönünde. Burada iki tane sorun var. Birincisi bu petrol rezervleri tüketici merkezlerine hangi yoldan gidecek. Ä°kincisi de bu yolların hangisi daha ekonomik, hangisi daha az ekonomik? Bizim incelememiz, Türkiye üzerinden geçecek doÄŸalgazın en düşük maliyetli opsiyonlardan biri olduÄŸunu gösteriyor” dedi.

Kıbrıs’ta barış gerek

Birol, Davos’un en önemli gündem maddesi olarak görülen Kıbrıs müzakerelerinin olumlu bir ÅŸekilde sonuçlanmasının bölgenin enerji güvenliÄŸe büyük katkı yapacağını vurguladı. Birol, “EÄŸer Kıbrıs’ta uluslararası camianın da desteÄŸi ile bir barış olursa, bu önümüzdeki sorunlardan bir tanesinin kalkacağı anlamına geliyor. Bu hem dünyanın hem de bölgenin arz güvenliÄŸi için son derece pozitif bir adım olacak” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Rusya gücünü kaybeder

Avrupa BirliÄŸi’nin enerji güvenliÄŸi açısından DoÄŸu Akdeniz rezervlerinin büyük önem taşıdığına iÅŸaret eden Birol, “Avrupa BirliÄŸi’nin DoÄŸu Akdeniz’i önemli bir opsiyon olarak seçmesinin nedeni Rusya’ya olan bağımlılığını bir nebze azaltabilmek. DoÄŸu Akdeniz bunlardan bir tanesi. Ayrıca yakında göreceÄŸiz. Amerika’dan, Kanada’dan LNG vasıtasıyla gaz gelecek. Bunların hepsi Avrupa’nın Rusya’dan aşırı diyebileceÄŸimiz bağımlılığını azaltması için bu baÄŸlamda önemli bir opsiyon” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin eli güçlenir

DoÄŸu Akdeniz’deki doÄŸalgaz rezervinin Türkiye’nin de elini güçlendireceÄŸini ifade eden Birol, sözlerini şöyle sürdürdü: ,“Rusya’ya olan enerji bağımlılığımız son derece yüksek seviyede. Herhangi bir ülke bile olsa bir ülkeye bu kadar bağımlı olmak bütün yumurtaları aynı sepete koymak anlamına geliyor. Bu bakımdan Türkiye’nin hem DoÄŸu Akdeniz’den, hem de Kuzey Irak’tan doÄŸalgaz alması, hem kendi tüketimi için hem de bunu iletmek için, son derece doÄŸru bir enerji ve dış politika unsuru olur. DoÄŸu Akdeniz gazının iletilmesi bütün bölgenin arz güvenliÄŸini artırır.”

Rus ekonomisi yüzde 10 erir

Fatih Birol, petrol fiyatlarında düşüşün sürmesinin Rusya’ya ciddi yaralar vereceÄŸini söyledi. Birol, “Petrol fiyatlarının düşük olması iki bölge için kabus; Rusya ve OrtadoÄŸu. Bizim çalışmalarımıza göre eÄŸer petrol fiyatları 30 dolar seviyelerinde kalırsa 2016 yılında Rusya ekonomisi GSYH’nin yüzde 10’unun eÅŸ deÄŸerinde bir ekonomik zarara girecek. OrtadoÄŸu ülkelerinde bu GSYH’nin yüzde 20’si seviyesinde bir kayıp olacak. Bu son derece ciddi bir sorun” ifadelerini kullandı.

Petrol fiyatları düşüşünü sürdürür

Ãœretim fazlası nedeniyle son 13 yılın en düşük seviyelerine gerileyen petrol fiyatlarının yıl içerisinde izleyeceÄŸi seyre de deÄŸinen Birol, tüketim oranlarının düşük olduÄŸunu kaydederek şöyle konuÅŸtu: “Biz bundan üç gün önce dünyadaki petrol fiyatlarını inceleyen bir rapor çıkardık. Bu raporumuza göre bu yıl büyük ihtimalle petrol fiyatlarının halen aÅŸağı yönlü baskı göreceÄŸi bir yıl olacak. 
Bunun da nedeni ÅŸu, çok fazla petrol arzı var. Tüketim oldukça zayıf. Piyasada o kadar çok petrol var ki bu petrolün arzının fazla olması petrol fiyatlarının aÅŸağı yönlü gitmesine neden oluyor”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.